CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, November 23, 2011

gEmuruhhh SUARA...











Hai sumerr...korang sihat tak..???Mia baru jer sembuh dari demam..DEMAM BOLA..hahaha
TAHNIAH..mia ucapkan wat skuad Harimau Muda kerana berjaya memenangi "IBU SEGALA PINGAT" dalam Sukan SEA baru2 ni..Tak sia-sia kerja keras dorang selama beberapa hari kan??..Berbaloi.

Perlawanan antara Indonesia dan Harimau Muda memang mencemaskan terutamanya pada masa tambahan..Mia siap doa supaya pasukan Malaysia menang.hehe..
Apapun Mia harapkan pasukan Harimau Muda akan menang menentang pasukan Syria nanti...
GUDLUCK HARIMAU MUDA..NGAUM...


Jom dengar lagu tema Sukan SEA...BESTTTT








Saturday, November 12, 2011

Bodyguard


Assalamualaikum..lama rasanya tak menatap belog kesayangan mia ni.

Sebenarnya takda cerita pon yang mia boleh share ngan korang wat masa ni sebab takda papa yang best tuk mia cerita ngan korang kecuali movie ni BODYGUARD.

Ala movie hindi jer...hehe.Saja nak share movie baru aktor dan aktress bollywood kesukaan mia.Movie ni lakonan Salman Khan ngan aktress jelita Kareena Kapoor.Baru jer abis tonton movie ni..Bestt ..mia suka ngan jalan ceritanya.

Apapun korang layan movie ni ek..Ala scene jiwang tak banyak pon..Dekat ending baru ada scene tu..tapi taklah jiwang sangat biasa-biasa jer.Hope korang suka ngan movie ni..



Saturday, October 29, 2011

Pelangi petang ..?????


Assalamualaikum..

Haiii sumer...korang sihat tak hari ni???tanya jer...HEHE..almaklumlah cuaca minggu ni kan tak berapa nak baik.Time pagi cerah masuk jer tengah hari dah mendung..Hurmm..sakit kepala mia..Petang tadi masa mia dalam perjalanan pulang ke rumah mia sempat amik gambar PELANGI..HUHU..almaklumlah petang tu baru pas hujan..



Cantik kan PELANGI tu...
*abaikan kan jer bumbung rumah tuh oke ..HEHE...





ni 1 lagik pic yang mia amik...

Okelah.dah malam sangat dah ni..mia nak tido sebab esok nak gi umah macik mia kat PASIR PUTIH.Jangan terkejut bukan pasir putih yang kat Kelantan oke tapi yang kat Tawau punya...Hik hik..

p/s: Mia saja jer uplod gambar pelangi tuh..HEHE..sebab nak wat entry baru kat belog ni..

Tuesday, October 25, 2011

kUrsus Kek Lapis Part 1

Assalamualaikum..lama rasanya mia tak menatap belog kesayangan mia ni...korang apa kabar???sihat tak?mia kurang sihat lak..Oh ya.2 hari yang lalu mia ada ikut kursus.Kursus apa???mia ikut kursus membuat kek lapis kukus.Kursus ini anjuran bersama PERTUBUHAN PELADANG TAWAU dan SEDCOVEST HOLDING SDN. BHD...Nanti mia bagi korang tengok gambar masa kursus tu berlangsung ok.Sekarang ni Mia nak rehat..papun kita jumpa di entry yang akan datang bye..

Wednesday, September 21, 2011

Cinta Setengah Mati atau Obsesi?????

As salam semua..pa kabar???Hari ini Mia sihat alhamdulillah.Ok hari ni Mia nak citer pasal cinta korang jangan fikir lain tau.Bukan apanya cuma Mia hairan ngan sikap sesetengah pencinta ni.Masa bercinta segalanya indah almaklumlah bunga kat taman baru nak kembang kan..segala cinta,sayang,kasih  di luahkan tapi bila dah break..mulalah strategi nak malukan pasangan.Cerita tak betul pun di jadikan betul apa kes???terus terang Mia ada jumpa situasi macam ni.Bukan Mia yang menghadapi kerenah c mamat sengal yang ibaratkan diri tu seorang pencinta yang setia tapi salah seorang rakan Mia sapa orangnya biarlah dirahsiakan ok.Sebagai sorang pompuan dan seorang rakan,Mia tak sanggup lihat rakan Mia di fitnah sebegitu rupa.Kenapa perlu timbulkan cerita yang palsu???sepatutnya masa berpisah itu digunakan untuk memikirkan punca perpisahan bukannya menyebarkan cerita rekaan yang ntah apa2..Benda yang dah lepas biarkan lah berlalu..untuk apa di kenang kalau hanya mendatangkan rasa sakit hati??berilah orang lain peluang tuk teruskan hidup kalau nak berdendam pun biarlah berpada-pada janganlah sampai menjatuhkan maruah orang.Janganlah menyusahkan orang kelak mati nanti ALLAH menyusahkan kita.



p/s: lelaki macam nila yang wat Mia rasa lebih baik sendiri..
to all guys..hargai apa yang ada di depan mata jgn bila dah takda nanti baru sibuk nak balik..
rasa macam nak dengar lagu kehilangan pulak...





Wednesday, September 14, 2011

Sejenak Cuma..

As salam..korang sume sihat tak???hari ni perasaan Mia bercampur aduk..happy n sedih.Kenapa Mia happy sebab Mia dah jumpa balik kucen Mia yang hilang hampir setengah tahun.Rasa-rasanya Mia ada wat entry pasal kucen Mia yang hilang dulu SiNi tapi kegembiraan tu tak lama sebab kucen Mia dah tak kenal ngan Mia lagik sob..sob..sob dah jadik kucen liar.Nak pegang jer..terus buka mulut nak gigit Mia.Family Mia yang lain kata tu bukan kucen Mia yang hilang tapi kucen makcik Mia yang hampir serupa ngan kucen Mia.Mia bantah sangat cakap dorang sebab Mia kenal kucen Mia lagipun dari kecik Mia bela kucen tu.Disebabkan kucen Mia dah liar takut gaduh ngan kucen lain terpaksa Mia lepaskan kucen kesayangan Mia tu mengalir airmata Mia masa jumpa balik kucen tu .Walaupun Mia dah lepas balik kucen kesayangan Mia tapi sekurang-kurangnya  dapat jugak Mia lepaskan rindu pada kucen kesayangan Mia.Apapun Mia SAYANG TOM TOM tu nama yang Mia beri pada kucen kesayangan Mia.


Wednesday, September 7, 2011

Salam Aidilfitri

Salam Aidilfitri semua....maaf sebab lambat wish tuk korang.Mia minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki kalau ada tersilap dan terkasar bahasa selama mia berbelog.


hah..best tak raya tahun ni????bagi Mia lak..best sangat..sebab tahun ni dapat celebrate ngan kengkawan.Tahun lalu tak dapat sebab kena kerja so tahun ni raya kedua dah jalan gi round umah kengkawan termasukla guru sekolah Mia dulu..hehe


nilah raya Mia ngan kengkawan..ni pic time kitaorang tengah tunggu keta kalau korang perasan siapa agaknya kawan lelaki Mia tu tengah pandang???

Oklah..Mia ada keja nak buat..apapun Mia harapkan yang terbaik untuk korang semua..
Kita jumpa di entry baru ok..da..




Sunday, August 14, 2011

Ben Ajak Teka Lagi



Eh..korang..dalam keadaan tak sihat ni mia ingat nak cuba ikut kontest abg Ben ni.
Manalah tau ada rezeki kan..hihi.Best apa kalau blog kena promot..kat blog abg Ben lagik
kalau korang nak join kontest abg Ben ..korang tekan SINI


Dugaan Ramadhan ke-14


Bismillahirrahmannirrahim...
Syukur ke hadrat Allah swt..Mia masih diberikan kesempatan untuk merasai betapa indahnya bulan Ramadhan Al-Mubarak.Korang semua sihat??mia tak seberapa sihat hari ni..selesema+sakit kepala.Nak pegi terawih pun macam tak kuat nak jalan rasa nak demam jer.Sekarang mia asyik batuk jer..tadi time sahur dah makan ubat..sekali 2 biji tapi masih takda respon.Kalau korang doakan mia cepat sembuh..syukur alhamdulillah.Mia sihat..korang lak dapat pahala ye dop.Oklah korang mia nak rehat kejap.Malam nanti mia story lagik ok..entry yang ni pun ntah pape jer yang mia melalut.Oklah..
Assalamualaikum





Thursday, August 11, 2011

Ingat ada Facebook jer..rupAnyer Faceblog pun ader...Saya Dah Join..kOrang tAk nAk jOin seKaki keR??


Hah..korang smart tak logo kat atas ni???Ni bukan logo fesbuk taw..ni logo the-faceblog salah satu komuniti khusus buat blogger seluruh dunia termasuklah Malaysia.Kalau korang tak percaya..ni  Mia siap tolong copy paste info berkenaan The-faceblog.com.

"SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.

TERIMA KASIH"



p/s: korang jangan lupa join taw..tak rugi pun kalau korang join beruntung aderla..hihihi




Monday, August 1, 2011

Sakit Yang Terpaksa,,huhuhu

As salam ...ok hari ahad yang lalu..mia dah merasakan salah satu dari 3 kesakitan yang di alami oleh semua manusia..
Yang pertama sakit gigi,pastu sakit bersalin dan akhir sekali sakit ketika mati..
Mia dah rasa salah satu dari yang mia bagi tau.kat atas..[yang mana 1??]mestilah sakit gigi takkan sakit bersalin lak..[mia lom kawen lagik wokey]..kalau sakit ketika mati tu..Alhamdulillah..ALLAH SWT masih beri kesempatan tuk mia merasai nikmat hidup di dunia...
Hanya tuhan yang tahu betapa peritnya sakit gigi yang mia alami tu..[saket oww..air mata mengalir beb..]
Ahad tu,mia gi jumpa doktor gigi..nak cuci gigi[ala..hilangkn plak gigi]..masa doktor nampak gigi mia ..terus doktor tu cakap " ni ada gigi yang rosak ni..nak cabut ke tak ni?? sebab kalau nak cuci gigi lebih baik cabut dulu gigi yang rosak tuh.."..apalagi..daripada buat keja dua kali..mia suruh jer doktor tuh cabut..
arghhhh...mengalir airmata masa cabut gigi tuh..dah kena suntik pon masih rasa sakit gak..dahlah nak cuci gigi lagik..mak aii..cuci gigi pon lebih kurang jer sakitnya..nasib baik mia kontrol..[hahaha..sempat lagik]
nasib baiklah..hasil tangan doktor tuh ok..sempat gak mia puasa ngan gigi baru..[hahaha]
oklah..nanti mia story2 lagik ok..da.

p/s: selamat berpuasa..wat semua umat Islam..

Friday, July 29, 2011

Malaysia Vs Singapura



Akhirnya..terjawab sudah teka teki ...and the winnerrr iss..Singapore.Tahniah wat singaporean,so amacam peminat Malaysia???[ada puas hati tak??]...
Walaupun Harimau dah kalah dek Raja Rimba..tapi mia tetap sokong Harimau..
Kepada semua pemain Harimau Malaya..syabas ema ucapkan atas perlawanan tadi...takpelah..kalah sekali bukan kalah tuk selamanya..[btol tak?]..kalah kali nie..bererti ada kelemahan yang perlu di perbaiki[ni tugas Datuk K.Rajagobal] untuk menjadi yang terbaik...dan tuk yang menang..kena ingat..yang berada di atas tak semestinya kekal di atas..bila tiba masanya nanti..akan berada di bawah jua..kerana hidup ni ibarat roda yang sentiasa berputar.
Apapun yang terjadi..hidup kena diteruskan dan latihan harus di jalankan...so kita tunggu dan lihat sejauh mana perkembangan pemain Harimau Malaya ok...


p/s: tengah redakan hati daripada panas sebab game tadi..hehehe



Tuesday, July 26, 2011

Kahwin dot dot dot

As salam..hehe..[senyum simpul] tak sangka mia ..follower dah bertambah..[thanks sbb follow blog yg tak seberapa berisi nie].Ok..nampak tak title post mia ??? semacam jer kan..jangan terkezut udah ler..bukan mia yang kawen taw..tp cousin mia..
Nak citer skit pasal wedding cousin sy nie..kelmarin pd tarikh 24 julai cousin sy nikah kat umah pengantin pempuan..kita org pegi ngan 7 keta..[byak kan??hihi] perkara baik..so kitaorang happy sakan sebab nak dapat ipar baru ler katakn..tapi yang tak bestnya..masa kitaorang sampai kat umah pengantin pempuan..ada sorang makcik nie.[tak tahula kluarga pengantin ke tak.]semacam jer ema tengok..suara kuat bukan main..time nak ijab kabul tuh sempat marah lagik..takde pon senyum2..asyik nak marah jer..[tak baik tunjuk muka masam ngan tetamu pada hari baik] btol tak??..abis jer ijab kabul..masa tuk sarungkan cincin tuh tok Imam kata"baik pengantin pompuan kita bawa kuar"...nak taw pa makcik tuh cakap"tak payah..suruh jer pangantin lelaki masuk ke dalam"..kalau iya pun cakapla baik skit ngan tok Imam tuh..tak payah nak marah jer..so cousin kitaorg ikut jer cakap makcik tuh.
Abis sarungkan cincin..pengantin pompuan pon kuar nak salam ngan orang ramai..[sedih lak time tuh sebab ema nampak adik beradik pengantin lelaki menangis..] dah salam ngan tetamu..apalagi..duduk kat pelamin lah..part nie makcik tu wat hal lagik..mungkin niat makcik tu baik..tapi kalau nak tegur pengantin pompuan tuh biarlah ngan kata2 yang sedap di dengar..ni tak macam nak malukan pengantin pompuan jer lagaknya..makcik tuh kata" hah ema..ko tuh dah kawen..jadi isteri ni bukan senang..banyak yang perlu ko buat..jangan nak kuar umah suka hati jer..kena minta izin..laki ko dulu..kena rajin ..jangan malas2.."mcm tuh la makcik tuh tegur dengan nada yg menjengkel kn siap ngan suara yang jiran2 leh dengar..sian mia tengok pengantin pompuan ..malu kena tegur depan keluarga pngantin lelaki..
Kalau iya pon nak tegur..tunggulah kitaorang nie balik dulu..jadik tak lah memalukan pengantin pompuan..
Apapun..mia harap makcik tuh tak wat perangai kat umah orang lain lak..sian kat pengantin nanti..malu ngan orang ramai..
Anyway,mia harapkan perkahwinan sepupu mia sentiasa dirahmati dan diberkati ALLAH SWT.



hehehe..soryla mia terpaksa blurkan wajah pengantin di ats permintaan kluarga pngantin...
papun..kita jumpa di post akan datang..take care ollz.^_^

Wednesday, July 20, 2011

Akhir Rasa Ini

terlarut aku dalam kesendirian
saat aku menyadari tiada lagi dirimu kini
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
sampai kapankah aku mampu bertahan
tetapi aku jalani semua kisah hidupku ini

tak akan terganti setiap kenangan yang telah terukir
namun terendap indah dan melekat di hati
akankah berakhir semua rasa yang telah tercipta
di dalam benakku dan di dalam asaku
terlarut aku dalam kesendirian saat aku menyadari
tiada lagi dirimu kini

p/s:hehehe..tetiba lak nak post lirik lagu...



Saturday, July 16, 2011

bUsineSs woman...????

Hii...rajinnyer Mia posting malam ni kan...ala takpe lah bukan selalu[betol tak???]
nak tanya ni..korang rasa lah ek..Mia ni bleh jadik business woman tak???
bukan apanyer..tadi ada family Mia cadang supaya ikut dia wat business..tp Mia tak bagitau lagik nak ikut ker tak..
so korang rasa macam mana???klu boleh korang gitaw ok...
bubye gud nite ollz

Monday, June 20, 2011

TerABAI...

As salam..wah title post semacam jer kan...hihi~
Entahlah hari ini pelbagai perasaan yang mia alami..orang kata perasaan yang bercampur baur..
Ada rasa menyesal,rindu,gembira,sakit hati[astagfirullahaladzim],tertekan..dan last sekali..rasa kehilangan.
Tadi masa waktu keja..sempat gak tanya kawan tuh..dia kata perasaan nie ada sebab kita rasa terabai..[hurm..iye ker terabai 0_0?]entahlah..dengar jer penjelasan nya..mia rasa keliru lak..
Rasa T E R A B A I????..masalahnya mia terabai dari siapa???nak kata orang tua tak mungkin sebab hari2 jumpa kat rumah..nak kata boyfriend...lagik lah peliks bin ajaib..
Nak tau napa mia kata pelik..sebabnya mia takda boifren..so macam mana nak rasa terabaii..
Jawapan sebenar kepada rasa terabai ni tak jumpa lagik so mia amik jer jawapan cliche[hihi~]
terabai sebab takda kawan kutt..semuanya sibuk keja cari duit..sampai takda masa nak jumpa..
Apapun yang terjadi..mia akan cari jawapan tuk rasa T E R A B A I ni..pastu baru ema cerita pasal rasa
K E H I L A N G A N....okay..bye jumpa di coretan akan datang

Thursday, June 16, 2011

Fenomena Nora Elena

As salam..wahh rasanya dah lama bebenor mia tak update belog nieyh kan???hihihi...[sorry stroberi erk]..
Hurmm..first sekali nak tanya sket..korang dah tengok drama NORA ELENA belom??? bagi yang belum tonton drama tu..mia cadangkan pegilah tonton ok..rugi bebenor rasanya kalau tak tengok drama tuh..tp sayang sangat..hari ni adalah hari terakhir NORA ELENA di mainkan kat tv sebab dah episod terakhir dah..takpe jangan risau..korang bleh tengok ulangan drama tuh kat WWW.TONTON.COM.MY [hehe~promo sket].



Drama ni bleh dikatakan antara drama mendapat rating yang baik disebabkan jalan ceritanya yang sangat-sangat memikat hati penonton terutama watak yang di bawakan oleh Aaron Aziz AKA Seth Tan dan Siti Saleha AKA Nora Elena..oh ya..drama ni merupakan adaptasi daripada novel karya Meen Zulaikha tajuknya..kalau tak silap "Kasih Yang Suci..."okaylah tak nak citer lebih2..nanti jadi tak best lak..sebab mia nieyh bukan pandai sangat bercerita..hihihi..papun you all take care ok..


ni salah satu lagu sountrack dari Drama Nora Elena nyanyian Erry Putra ngan Reen Rahim.Tak sangka pulak yang erry putra ni pandai nyanyi kan..hihi~..anyway enjoy the song oraitt  ^_^



 

Monday, March 14, 2011

gedebAks gEdebuks...kwaNg3x..

Bismillahirahmanirahim...

hehehe
hai belog ku sayang..rasanya dah lama sangat tn.engko ni tak update belog kan???[hehehe]..
Owh ya..asal muka tu bekerut??..peliks sangat ker tajuk post kali nie??[rasanya tak kot]..lucu ader lah..hahaha
kenapa gedebak gedebuks???[macam takde title len jer kan??..]ingatkan nak guna title yang fofular sket..tapi nie jer yang terlintas kat fikiran..hehehe..mia tawlah title nie nampak macam mia lepas gi belasah orang kan??..[opps..sorry tn.belog nie bukan kaki pukul ok]..

Sebenarnya mia saja jer pilih title nie bersempena hari kejatuhan mia kelmarin..[kejatuhan??bila masanya ko naik cik mia oii]haha..
Nak taw kejatuhan apa??kejatuhan dari tangga..kwang3..[sian ko ema..haha]
maybe macam ni kot reaksi muka mia tyme jatuh kelmarin..wuahaha..

Macam mana bleh jatuh??ntahlah mia pon tak sangka bleh terjatuh macam tuh...kira tragis gak lah ...airmata meleleh woo..sakett...
Actually,the real story was like this..
my sis:mia pi amik fon pakcik di umah c Lena..
mia: ish..suruhlah si azrul yang pi..malam dah nie..tak nampak 
        kha aku pakai baju tidur jak nie.
my sis:pi lah..lagipun dekat juak..takda jugak orang yang nampak..
 mia: ish..iyalah aku pi lah..


Umah Lena..


         mia:semekom..lena..
ayah lena: masuklah mia..ada c lena di dalam tuh..
        mia: iyalah pakcik..aku maw amik fon pakcik ku jak nie..
ayah lena: owh yah ada c lena bawak tadi..kalau tak silap dia cas tu di  atas meja..
        mia: iya sudah aku amik pakcik..tima kasih..hihihi
                                               
At my house
    mia: sis..amik lu fon nie..
my sis: mana bawak sini fon nya..nanti jatuh susah lagik..amik c kuntum (our cats) nanti lari lagik tuh..
  mia: uh..ok


so mia amiklah kucing tuh..tetiba mia terpijak batu bata yang licin..terus jatuh...macam nangka busuk...hahahaha...
Anyway,disebabkan jatuh tangga ..saya dapat cuti mendadak..tuk sehari..thank u bos..hihii

lebam 
luka kat kaki


Wednesday, March 2, 2011

Ummu Hani

As salam..lama dah rasanya mia tak tulis blog kan???hurm..tak sempat tulis sebab takda masa...sibuk jak memanjang..[sibuk mia ni macam mengalahkan PM pulak,,] Korang tengok tak episod terakhir drama HANI semalam??

sedih kan??ingatkan Ummu Hani dah bebas dari barah otak lepas pembedahan tuh..tapi tak sangka pulak yang barah otak dia tumbuh balik di saat Hani bersemangat dalam menyiapkan projeknya yang pertama[Quran Braille]..Scene paling sedih masa Hani nak berangkat pegi umrah..sakit kepala dya datang secara tetiba..time tuh jugak Hani jatuh dan sebelum Hani menghembuskan nafas yang terakhir,Hani sempat melihat wajah ke2 orangtua nya..kecuali cinta pertamanya..[Dr.Irfan].
   
   Mia sampai nangis tengok ending drama Hani tuh..sedih sangat..ngan scene irfan yang terkenangkan masa lalunya bersama Hani..adoii tambah sedih mia di watnya..uhuks2..Apapun tahniah kepada seluruh krew drama Hani kerana berjaya mengahasilkan drama yang bagus..

Thursday, February 17, 2011

From Tawau tuh Semporna

Assalamualaikum..
Hurm..rasanya terlalu lama dah mia tak update blog nieyh kan???biasa lah beberapa minggu nie busy sangat..
Owh ya..tadi pagi kann[dah mula larh toh] mia pegi semporna wat yang pertama kalinya..buat apa pegi semporna???[biasalah ada urusan kerajaan sket] mia tegaskan okay wat yang pertama kalinya..[hahaha..kata jak orang sabah..tapi semporna pun tak pernah jejak kaki lagik].Disebabkan ni kali pertama mia pijak semporna so..mula larh mia wat rancangan..ingat lepas selesaikan 'urusan kerajaan' nanti nak pegi ronda2 bandar semporna..nak pegi floating lah..[huh..blom sampai semporna lagik dah wat plan macam2 ].
Bila sampai jak kat semporna ...mata ni mula larh melilau..[cari apa?ntahla] okay..selepas selesaikan 'urusan tuutt'..ingat nak mulakan rancangan yang dah diplan tuh..tapi apakan daya rancangan tuh dibatalkan..[hah..tulah exited sangat kan..tup tup 1 habuk pon tarak]..hahaha..


Walaupun rancangan tuh tak jadi..tapi mia sempat gak ambik gambar...[nak jadikan kenangan lah katakan..hahaha]. pic nie mia ambik masa dalam perjalanan balik ke Tawau..
lain kali mia share story lagik ngan korang okay..daa

Tuesday, February 1, 2011

Cinta Di Facebook

Artikel nie saya ambik dari FARISZ@AZ.COM..
Saya pasti segala yang ditulis oleh penulis hanyalah sekadar nasihat bukan untuk menyakitkan hati dan perasaan sesiapa pon..
jadi marilah kita bersama2 mengambil iktibar okay...
  
CINTA DI FACEBOOK

Kata kakakku, "Ujian penuntut ilmu: Kewangan, malas, syahwat (rindu dan cinta), sahabat dan persekitaran."
Saya akui, sebagai penuntut ilmu atau mahasiswa, lima perkara tersebut merupakan masalah utama bagi setiap pelajar! Saya yakin anda mengakuinya juga.
Namun, bagi penuntut di Mesir, kewangan bukanlah masalah utama kerana wang zakat melimpah-ruah di sini. Negara kaya seperti Kuwait dan Brunei selalu memberikan sumbangan kepada mereka yang sedang berjihad ini.
Tetapi, empat masalah yang lain terus membelengu para penuntut.
Masalah ke-2, MALAS! Musim sejuk adalah musim yang paling agak malas di sini. Kerana mahasiswa agak selesa di sebalik selimut tanpa mandi berhari-hari.
Masalah ke-3, SYAHWAT! Ini yang ingin saya kupaskan. Insya Allah, semoga apa yang saya ingin sampaikan dapat difahami oleh anda sekalian.


Putik-putik Cinta di Facebook
Saya sebagai seorang pemuda, sering menerima pop-up chat dari orang yang tidak dikenali. Dan kebanyakanya daripada perempuan.
Adakah itu normal seperti yang diutarakan sahabat saya. Beliau bertanya di laman Facebook "says; is it normal, if wall perempuan mesti penuh dengan kawan lelaki, and vice versa?"
Apa pendapat anda?
Saya akui, saya sering 'jual mahal' dengan ajakan berborak melalu Facebook walaupun kadang-kadang tersungkur di tengah jalan. Kerana saya tekad untuk tidak chat sesuka hati bila saya sudah mempunyai orang yang saya berhajat denganya untuk melengkapkan iman saya.
Terutama bila sedang dalam menuntut ilmu, maka saya tidak mahu hidup saya terganggu dengan perkara-perkara yang termasuk dalam ikhtilat diluar syarie.


Bukan Cinta Jika Asasnya Facebook
Saya hairan bila mana ada orang merendahkan martabat cinta dengan menjualnya di Facebook. Dalam erti kata lain, "Saya boleh menerima cinta di Facebook".
Ini mungkin berlaku bila seseorang yang sudah putus cinta mengwar-warkan perasaan benci dan kesalnya terhadap cinta yang berputik terhadap seseorang. Status in relationship bertukar kepada single.
Lalu wujud seorang lelaki yang menawarkan diri untuk mendengar masalah wanita tersebut. Dan memberi pandangan hanya berdasarkan minda yang mengharapkan dosa pada masa akan datang. Ini padahnya bila meluahkan perasaan melalui Facebook.
Kadang-kadang bila yang memberikan pandangan berwajah kurang handsome, si wanita akan berkata, "Sibuk je nak tahu pasal orang". Namun bila mana yang menanyakan soalan agak handsome, dengan sendiri dia akan merendahkan martabat diri dengan membuka aib sendiri.
Sedarkah kalian bahawa WAJAH PROFILE FACEBOOK BOLEH DIMANIPULASI!


Nilai Harga Diri
Adakah begitu rendah martabat cinta kita terhadap orang yang harus dinikahi sehinggakan kita boleh bercinta sekadar melihat wajah seseorang di Facebook atau bermula dengan pop-up chat di Facebook?
Namun bila kita berjumpa, terkejut melihat wajahnya yang ternyata bukan pilihan hati kita. Terus cinta yang berputik di Facebook hilang begitu sahaja. Adakah itu cinta?
Banyak artikel yang menerangkan mengenai ikhtilat diluar syarie. Anda seorang yang berakal, maka nilai setinggi mana nilai diri anda.
Seperti kata-kata Hilal Asyraf, beliau menyatakan di dalam blognya, "Cinta tidak buta".
Martabat cinta begitu tinggi. Jangan rendahkannya sehingga menilai ia buta. Saya memberi contoh, jika anda mencintai seseorang kerana agamanya, adakah bila agama orang tersebut hilang selepas anda mencintainya, adakah anda akan terus mencintainya?
Namun, jika anda tidak menganggap cinta itu buta, anda mencintai seseorang kerana agamanya, maka cinta anda kepadanya akan bertambah dan berkurang sepertimana bertambah dan berkurangnya agamanya.
Atas dasar itu cinta kerana agamanya diperkuatkan lagi dengan hadis yang bermaksud:
"Apabila datang kepada kalian orang yang kalian redha agamanya dan akhlaknya (untuk meminang anda atau wanita dibawah tanggungan anda) maka nikahlahilah lelaki tersebut. Kalau kalian tidak melakukan hal tersebut nescaya akan terjadi fitnah di muka bumi dan terjadi kerosakan yang merata".
[HR Tarmizi dan Ibn Majjah]


Penutup
Niat saya menulis post ini adalah untuk menyedarkan orang yang saya cintai bahawa bukan cinta jika asasnya Facebook dan nilai diri anda wahai cintaku.
Saya mengharapkan juga dengan post ini saya dan anda menjadi lebih baik dari sebelum ini. Jika anda sudah terlajak bercinta di Facebook, maka cepat-cepat betulkan cinta anda.
Jangan cepat menjual maruah. Semoga post kali ini membuatkan anda dan saya lebih baik selepas ini bersama-sama mengejar redha Allah SWT dan cinta keranya-Nya. Insya Allah!
Salam Ingatan dari saya
Kaherah, Mesir
11.24 am 02 November 2010
Sumber

Saturday, January 29, 2011

Tinggal Kenangan..Tinggallah Pujaan..


uhukz...uhukz...sedihnya...
Dah 2 hari ia menghilang..ntah ke mana ia pergi..
hilangnya tanpa jejak menyukarkan untuk akuwh mencarinya...
kembali lah...

Friday, January 28, 2011

4 Da first tyme..[bukan 4 da rest of my life ok]..hehehe

Assalamualaikum..
psstt..
hai..ni first tyme mia tulis blog...jd kalau ada yg tersilap tulis ke..tersalah taip ker...
sorry bebanyak ok...

sarang hae...